Dag planning

 
Rond 7.30 kunnen de kinderen gebracht worden, eerder is mogelijk maar dan wel in overleg. Het uitzwaaien van papa en/of mama is een vast ritueel.
 
Tot het fruithapje is er voor de kinderen de mogelijkheid om vrij te spelen (even lekker wakker worden, een rustig begin van de dag).
 
Rond 9.30 gaan we eerst met z'n allen handjes wassen. Dan gaan we gezellig met zijn allen iets drinken, en wordt er een fruithapje genuttigd. Tijdens het fruithapje kan er een verhaal voorgelezen worden, liedjes gezongen worden of er wordt gezellig gekletst.
 
Na het fruithapje, is er tijd voor activiteiten. Ik geef de kinderen de mogelijkheid om aan de activiteit mee te doen, willen ze dit niet, dan mogen ze er zelf voor kiezen wat ze graag willen doen. Denk hierbij aan:
 
- Knutselen
- Tekenen
- Kleuren
- Kleien
- Spelletjes spelen
- Samen boekjes lezen
- Dansen en zingen op muziek
- Naar de winkel om een boodschapje
- Naar de speeltuin
- Etc.
 
Zelf vind ik het erg leuk om met thema's te werken. Hier zal ik ook veel aandacht aan besteden tijdens de activiteiten. Denk aan de volgende thema's: vaderdag, moederdag, pasen, sinterklaas etc.
 
Rond 11.30 gaan we weer met zijn allen handen wassen en is het tijd voor de lunch, dan dek ik gezellig de tafel (evt samen met de kinderen) en wordt er op een leuke manier met elkaar gegeten.
 
Rond 12.00/12.15 de kinderen die 's middags nog slapen, gaan nu naar bed. De kinderen die 's middags niet slapen, zoeken samen met mij een activiteit uit of gaan zelf spelen. Het is de bedoeling dat deze kinderen dan rustig spelen, zodat de slapende kinderen niet gestoord worden. De kinderen die niet 's middags slapen hebben de keuze uit o.a. tv kijken, tekenen, spelletje, boekje lezen, puzzelen, blokken bouwen, etc.
 
Rond 14.00/14.30 zijn de meeste kinderen klaar met hun slaapje, eerst hebben de kinderen uiteraard tijd om even wakker te worden.
 
Rond 14.45 is er tijd voor een tussendoortje, ook hier wassen de kinderen eerst hun handjes. Na het handen wassen krijgen de kinderen weer wat drinken een fruithapje of koekje aangeboden.
 
Rond 15.15 Dan afhankelijk van het weer gaan we lekker naar buiten en met hondje Milo wandelen, naar de speeltuin of eendjes voeren etc. (adviseer regen jasje en regen laarsjes hier achter te laten).
 
Na de buitenactiviteit mogen de kinderen vrij spelen. 
 
Tussen 16.00-18.30 worden de kinderen opgehaald. Warm eten is ook mogelijk, dit gaat dan wel in overleg.
 
Met baby's probeer ik zo veel mogelijk rekening te houden met waar de baby behoefte aan heeft en/of wat hij/zij thuis gewend is. Een flesje, verschonen en/of slapen kan ook op een ander tijdstip dan in het schema vermeld.

De luiers worden regelmatig gecontroleerd zo nodig verschoond.
 
Kinderen die bezig zijn met de zindelijkheidstreining kunnen op het potje of op de wc.
 
De kinderen worden de gehele dag aangespoord om goed te drinken en kunnen ook altijd vragen om drinken.
 
Tijdens warme dagen zullen er dan ook extra drink momenten zijn, en worden de kinderen voor het naar buiten gaan met zonnebrand ingesmeerd.
 
Verder wordt er aandacht besteed aan bijzondere dagen, zoals verjaardagen, pasen, moeder- en vaderdag, sinterklaas en kerst etc.
 
Ik hou van gevarieerde dagen, niet iedere dag is het zelfde. Dus dit is een voorbeeld van hoe een dag eruit kan komen te zien.
 
Voor kinderen die naar school gaan, hebben een ander patroon en kunnen gebracht en gehaald worden.
 
Ook zullen er regelmatig activiteiten buiten de deur plaats vinden denk hierbij aan kinderboederij of een leuk speelpark (ik zal hiervoor wel een kleine bijdrage vragen).